De Streek

De Creuse is het 23ste departement van Frankrijk en vormt samen met de Haute Vienne en Corrèze de regio Limousin. De hoofdstad is Guéret. Deze regio maakt deel uit van het Centraal Massief van Frankrijk.

De Creuse staat bekent als het groene hart van Frankrijk maar ook als het best bewaarde geheim van Frankrijk. Het is een streek waar u heerlijk kunt genieten van het leven op het Franse platteland en de natuur, rust en de ruimte. Een gebied bij uitstek geschikt voor rustzoekers maar ook voor een actieve vakantie kunt u uw hart ophalen.

Het klimaat is door haar centrale ligging een mix van land- en zeeklimaat. 

 

Evaux les Bains 

Evaux-les-Bains ligt in de Creuse net op de grens van de regio’s Limousin en de Auvergne.Het is een oude stad met meer dan 2000 jaar geschiedenis die teruggaat tot de kelten en de romeinen en heeft ongeveer 1800 inwoners. De stad staat bekend om haar thermale baden en is de enige kuurbadplaats in de Limousin. De warmwaterbronnen van Evaux les Bains zijn meer dan 350 miljoen jaar oud en zijn van nature tussen de 40 en 60 graden.

De omgeving biedt veel mogelijkheden zoals vissen, mountainbiken, wandelen en paardrijden. In de zomermaanden worden er tal van activiteiten georganiseerd zoals markten, shows, feesten, rally auto`s en meer. Het dorp heeft alle voorzieningen die nodig zijn zoals een grote supermarkt, een aantal bakkertjes, postkantoor, VVV, kapper, brasserie, bar, een wekelijkse kleine markt en een casino.

Ook bevinden zich op 10 minuten afstand een aantal zeer goede eetgelegenheden waar u heerlijk kunt genieten van een drie gangen dagmenu of een menu a la carte. De grote stad Montluçon ligt op zo’n 20 minuten afstand.

 

De omgeving

Evaux les Bains is omgeven door heuvelachtig berglandschap, bossen, weilanden, rivieren en meren. Maar ook door pittoreske, authentieke Franse dorpjes met hun wekelijkse markten, terrasjes, kerken en andere bezienswaardigheden. De nabijgelegen stad Montluçon is ook zeker de moeite waard.

Montluçon

 

 

 

 

 

 

 

Net als een bezoekje aan Les Pierres Jaumâtres waar je enorme grote stenen kunt bewonderen, gelegen in een bos achtig gebied waar je ook heerlijk in bomen kunt klimmen dit in combinatie met de uitkijktoren Toulx Sainte Croix die een magnifiek uizicht biedt over de verschillende nabij gelegen departementen.

Of het nabijgelegen departement de Auvergne waarbij je een bezoek aan de jongste vulkaan de Puy de Dôme niet mag missen. Je kunt de trein naar boven nemen of je gaat te voet. Er is zelfs een mogelijkheid tot paragliden.

De vulkaan ligt op zo`n 14 km van de grote stad Clermont Ferrand waarbij het zeker de moeite waard is de indrukwekkende kathedraal te bezoeken. Leuk om beide te combineren.

Clermont Ferrand